Ga nu

“Ngati mphep yofika konse / God is als de wind die alles aanraakt”

Ik had vroeger een schoolschriftje waar je je naam voorin moest schrijven. Misschien herkent u het.  Ik schreef mijn naam op, gevolgd door adres en woonplaats. En dan ging ik los van Nederland tot in het heelal. Ik voelde me heerlijk, zo onmetelijk en spannend. Hoe groot kun je zijn als klein mens? Ik ontdekte het mysterie van ontelbare mensen. Ik ontdekte het mysterie van het universum van sterren, zonnen, manen, stofdeeltjes en atomen. En zittend op mijn stoel achter mijn jaren zeventig schooltafeltje keerde ik terug in de klas. Ik zag mijn schoolboeken, mijn klasgenoten, het knikkerpotje. De lagere school legde de basis voor wie en wat ik nu ben.

Laatst keek ik naar de film ‘The boy who harnessed the wind’ (2019). De film is gemaakt door regisseur Chiwetel Ejiofor. De film is gebaseerd op het boek van  William Kamkwamba (2009). Het verhaal dat speelt in Malawi laat zich vertellen in vijf episodes (Kufesa/Zaaien; Kukula/Groeien; Kukulola/Oogsten; Njala/Honger en Mphepo/Wind). Na een periode van grote droogte breekt een hongersnood uit. William ontdekt een boek over het gebruik van dynamo’s om energie op te wekken.

Kort en goed: hij bouwt van onderdelen op de vuilnisbelt en de fiets van zijn vader (de enige fiets uit het dorp) een windmolen. Daarmee redt de 13 jarige William het dorp. Met de molen wordt  water opgepompt om het land te irrigeren en zo kan er weer geoogst worden. In de onmetelijke en eindeloze droogte maakt een mens het verschil. Ik voel een soortgelijke sensatie als vroeger. Van heelal en melkweg, via wereld en werelddelen, kom ik terecht in een verhaal van een jongen in een dorp in Afrika die doet wat nodig is.

Het verhaal van William toont mij hoe onder ontelbare mensen één iemand het verschil maakt: niet door te wachten maar door te handelen en in actie te komen.  Hij neemt de ruimte en realiseert veranderingen in tijden van crisis. Hij zet vandaag stappen op weg naar de verandering van morgen.

Er is anno 2021 lef en een droom nodig voor die ene beslissende stap. Mijn voornemen voor 2021 staat vast:

Ga nu, mens, durf, en leef de verandering. Het is de hoogste tijd.

“I try and I made it” (William Kamkwamba)