Webinar Herstelrecht

Onlangs werd ik benaderd door Hogeschool InHolland om samen met hen een nieuwe minor Herstelgericht Werken voor HBO studenten te ontwikkelen. Een van de onderdelen was een webinar voor de studenten. Ik moet zeggen dat ik het een hele ervaring vond  om in 15 minuten te vertellen wat herstelrecht en herstelgericht werken is. Meestal heb ik daar wat meer tijd voor; nu moest het kort.

Ik had er een hele middag voor uitgetrokken maar tot mijn stomme verbazing was één take voldoende om het filmpje te maken. Met dank aan Tom Visscher van Hogeschool InHolland voor de prettige manier waarop we het filmpje konden ‘schieten’.

In januari 2017 ga ik ruim 50 studenten in een workshop verder meenemen in de uitdagingen en kansen van herstelrecht en herstelgericht werken. Voor mij is dat een begin van een nieuwe fase waarin ik zoveel mogelijk van mijn kennis, expertise en ervaring wil overdragen aan jonge mensen. Herstelrecht staat immers aan het begin van een grote doorbraak en ik ga ervan uit dat de strafrechtspraktijk maar ook de praktijk van veel gedragsdeskundigen en professionals in het sociale domein de komende jaren herstelgericht gaat ‘kleuren’. Welke mogelijkheden digitaal onderwijs daarbij kunnen bieden ga ik verder ontdekken. Eerder ontwikkelden wij vanuit Restorative Justice Nederland al een e-module rond herstelrecht en de Europese Slachtofferrichtlijn.

Mocht je interesse hebben om uit te wisselen wat mijn ambities en mogelijkheden zijn en wat we voor elkaar kunnen betekenen dan hoor ik graag van je. Er is nog een wereld aan jonge professionals te winnen voor herstelrecht en herstelgericht werken. Mijn ervaring tot nu toe is dat het een gelukkige combinatie is.